Blog
Rola i znaczenie mięsa wołowego w polskiej kuchni
W Polsce od lat pozyskuje się mięso wołowe ze stad bydła mlecznego, zazwyczaj czarno-białego. Wprowadzane zmiany w hodowli bydła doprowadziły do zwiększenia wydajności mlecznej, ale również do pogorszenia wydajności rzeźnej. Konsekwencją tego działania jest praktycznie brak możliwości rozpoznania przez konsumentów wołowiny o wysokiej jakości. Pozytywnym aspektem jest fakt, że cena wołowiny w Polsce jest konkurencyjna w stosunku do innych państw. Ze względu jednak na jej wysoką cenę w stosunku do innych mięs Polacy kupują ją rzadziej, a spożycie wynosi niecałe 2kg na mieszkańca w ciągu rok.
Jak transportować bydło do punktu skupu?
Istnieje szereg dobrych praktyk w zakresie transportu bydła tak, aby zminimalizować stres zwierząt i tym samym negatywny wpływ na ich dobrostan. O jakich kwestiach koniecznie trzeba pamiętać oraz jakie czynniki odgrywają istotną rolę w przypadku tego typu przejazdów?
Po czym poznać dobre jakościowo mięso wołowe?
Świeże mięso to podstawa smacznego posiłku. Choć wołowina nie należy do głównych gatunków mięs kupowanych przez Polaków, wiele osób nie wyobraża sobie prawdziwego niedzielnego steka z solidną porcją surówki, ziemniakami zapiekanymi czy frytkami. Jeśli chcemy zakupić jakościowe i smaczne mięso wołowe, należy kupować mięso z młodego byka. Jak je odróżnić na sklepowej półce?
Rodzaje bydła przyjmowane w punktach skupu
Bydło rzeźne hodowane jest przede wszystkim na mięso. W celu osiągnięcia satysfakcjonujących zysków dobiera się do hodowli określone rasy bydła mięsnego, które późnej można z zyskiem sprzedać w punktach skupu. Wyjaśniamy, jakie bydło rzeźne jest najbardziej cenione, co przekłada się na znaczne zainteresowanie jego zakupem.
Co wpływa na ceny skupu bydła?
Popyt i podaż to nie jedyne zmienne, jakie mają ogromny wpływ na kształtowanie się cen w skupach bydła oraz zadowolenie hodowców. Na cenę bydła w skupie mają wpływ także inne czynniki. Są one kluczowe dla opłacalności produkcji oraz zadowolenia hodowców z prowadzonej działalności rolniczej. Wyjaśniamy, co ma bezpośredni wpływ na ceny bydła w skupie.
Z czego wynika popularność mięsa wołowego?
Wołowina to jeden z najpopularniejszych gatunków mięs. Oprócz drobiu i wieprzowiny to stały element na stołach wielu domów całego świata. Mięso dorosłego bydła – bo właśnie taka jest geneza wołowiny – stanowi składnik wielu pysznych dań i uważane jest za jedno z najsmaczniejszych. Oczywiście to, jak popularna jest wołowina, zależy w dużej mierze od specyfiki danego regionu. Istnieją kraje, w których w ogóle nie jada się tego gatunku mięsa – takim państwem są na przykład Indie. Z kolei w innych rejonach świata wołowina jest niezwykle chętnie spożywana. Dzieje się tak chociażby w Stanach Zjednoczonych.
Korzyści wynikające ze skupu bydła bez pośredników
Skup bydła rzeźnego, czyli krów, byków, cieląt i jałówek to codzienność. Dzięki temu każdego dnia możliwe jest kupno wysokiej jakości wędlinami oraz mięsem, z którego przygotowywane są różnego rodzaju potrawy. Sprzedaż oraz skup bydła często odbywa się poprzez pośredników. Choć dzięki temu hodowca nie musi sam zajmować się sprzedażą, to korzystanie z usług pośrednika ma również minusy. Czy lepiej skupować bydło bez jego pomocy?
Jak hurtowo zaopatrywać się w mięso wołowe?
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) umieściła przetworzone czerwone mięso na pierwszym miejscu listy rakotwórczych substancji. To mało zaszczytne miejsce wołowina dzieli z papierosami i azbestem. Czy to oznacza, ze nie należy jeść czerwonego mięsa? Absolutnie nie! Jeśli mięso kupowane jest od zaufanego sprzedawcy, który pozyskuje je z hodowli ekologicznej, można bez obaw cieszyć się smakiem wołowiny.