Działamy głównie w województwach: podlaskim, warmińsko-mazurskim, małopolskim, świętokrzyskim, łódzkim, śląskim, podkarpackim, mazowieckim, ale dysponujemy zasięgiem na całą Polskę.

     510 601 439

     882 038 483


Blog

diagram kawałków wołowiny

Anatomia wołu. Jakie części tuszy wołowej wyróżniamy?

Wołowina to szlachetne, czerwone mięso, o średniej zawartości tłuszczów i wysokiej zawartości białka, witamin z grupy B oraz niezbędnych dla organizmu cynku, żelaza czy fosforu. Mięso to cechuje się wyrazistym smakiem oraz aromatem, chętnie wykorzystywane jest do dań z grilla, pieczeni, tatarów i steków. Najlepszej jakości mięsa pochodzą od lokalnych, zaufanych rzeźników lub firm, zajmujących się skupowaniem bydła i sprzedażą mięsa. Mamy wtedy pewność, że mięso jest świeże oraz pozbawione szkodliwych konserwantów.

Czytaj więcej...

praca rzeźnika

Do czego wykorzystuje się półtusze cielęce?

Mięso cielęce pozyskiwane jest z młodego bydła (max. do 1 roku) lub ważącego nie więcej niż 300 kg i zalicza się, obok jagnięciny, wołowiny i wieprzowiny, do mięs czerwonych. Jest niezwykle delikatna o soczystej konsystencji. Sprzedawane jest zarówno w handlu detalicznym (jako poporcjowane części), jak i hurtowym (jako tusze, półtusze i ćwierćtusze cielęce).

Czytaj więcej...

targ bydła

Jakim kontrolom podlegają skupy bydła?

Bydło skupowane jest w celu dalszej odsprzedaży lub do uboju. Ze względu na wysokie restrykcje weterynaryjne i zdrowotne, skupy bydła poddawane są szczegółowym kontrolom.

Czytaj więcej...

bydło

Czy punkty skupu odbierają bydło bezpośrednio od hodowcy?

Zdecydowana większość rolników nie zajmuje się ubojem bydła, a raczej sprzedaje krowy i byki do odpowiednich skupów. Jednak bezpieczne przewiezienie bydła do skupu bywa bardzo trudne, a niekiedy nawet niemożliwe. Z tego powodu wiele osób zastanawia się, czy można zlecić skupowi odbiór bydła bezpośrednio z gospodarstwa sprzedającego. Jak to wygląda w praktyce?

Czytaj więcej...

stodoła z bydłem

Czym jest klasyfikacja EUROP i jak wpływa na handel bydłem?

EUROP to klasyfikacja tusz wołowych i wieprzowych, która została stworzona w celu zapewniania uczciwej zapłaty producentom, którzy dostarczają zwierzęta do ubojni. Pozwala rzetelnie ocenić jakość zwierząt na postawie ich masy, ale przede wszystkim określa właściwe ceny tusz wołowych i wieprzowych w notowaniach na terenie całej Unii Europejskiej.  Klasyfikacja EUROP ułatwia funkcjonowanie rynku tusz według jednolitych, wspólnych zasad handlu wewnątrzkrajowego i międzynarodowego.

Czytaj więcej...

czarny byk na łące

Obrót bykami rzeźnymi w Polsce od podszewki

Obrót bykami rzeźnymi w Polsce jest oceniany bardzo wysoko w związku przede wszystkim z jakością mięsa oraz jego walorami smakowymi. Warto wiedzieć jak handel bydłem funkcjonuje w Polsce.

Czytaj więcej...

części mięsa wołowego

Zastosowanie ćwiartek wołowych w gastronomii

Wołowina jest to mięso szlacheckie, które kojarzone jest głównie z kuchnią amerykańską, choć w Polsce również jest dość popularne. Ważne, aby było świeże. Dobrej klasy mięso wołowe ma krwistoczerwony kolor, widoczne jasno-białe przerosty i wilgotną powierzchnię. Biorąc pod uwagę ćwiartkę wołowiny, jakie rodzaje mięsa można uzyskać?

Czytaj więcej...

bydło

Zasady rozliczania bydła w WBC

Hodowla świń odbywa się przede wszystkim w celu sprzedaży tuczników z zyskiem. WBC jest jedną z podstawowych obecnie metod stosowanych przy rozliczeniach z hodowcami. Bierze się w niej pod uwagę wagę zwierzęcia już po uboju i na jej podstawie oraz klasy otrzymanego mięsa wypłaca się określone wynagrodzenie. Pozwala to na obliczenie rzeczywistej wartości sprzedawanego zwierzęcia.

Czytaj więcej...