Blog
Anatomia wołu. Jakie części tuszy wołowej wyróżniamy?
Wołowina to szlachetne, czerwone mięso, o średniej zawartości tłuszczów i wysokiej zawartości białka, witamin z grupy B oraz niezbędnych dla organizmu cynku, żelaza czy fosforu. Mięso to cechuje się wyrazistym smakiem oraz aromatem, chętnie wykorzystywane jest do dań z grilla, pieczeni, tatarów i steków. Najlepszej jakości mięsa pochodzą od lokalnych, zaufanych rzeźników lub firm, zajmujących się skupowaniem bydła i sprzedażą mięsa. Mamy wtedy pewność, że mięso jest świeże oraz pozbawione szkodliwych konserwantów.
Do czego wykorzystuje się półtusze cielęce?
Mięso cielęce pozyskiwane jest z młodego bydła (max. do 1 roku) lub ważącego nie więcej niż 300 kg i zalicza się, obok jagnięciny, wołowiny i wieprzowiny, do mięs czerwonych. Jest niezwykle delikatna o soczystej konsystencji. Sprzedawane jest zarówno w handlu detalicznym (jako poporcjowane części), jak i hurtowym (jako tusze, półtusze i ćwierćtusze cielęce).
Jakim kontrolom podlegają skupy bydła?
Bydło skupowane jest w celu dalszej odsprzedaży lub do uboju. Ze względu na wysokie restrykcje weterynaryjne i zdrowotne, skupy bydła poddawane są szczegółowym kontrolom.
Czy punkty skupu odbierają bydło bezpośrednio od hodowcy?
Zdecydowana większość rolników nie zajmuje się ubojem bydła, a raczej sprzedaje krowy i byki do odpowiednich skupów. Jednak bezpieczne przewiezienie bydła do skupu bywa bardzo trudne, a niekiedy nawet niemożliwe. Z tego powodu wiele osób zastanawia się, czy można zlecić skupowi odbiór bydła bezpośrednio z gospodarstwa sprzedającego. Jak to wygląda w praktyce?
Czym jest klasyfikacja EUROP i jak wpływa na handel bydłem?
EUROP to klasyfikacja tusz wołowych i wieprzowych, która została stworzona w celu zapewniania uczciwej zapłaty producentom, którzy dostarczają zwierzęta do ubojni. Pozwala rzetelnie ocenić jakość zwierząt na postawie ich masy, ale przede wszystkim określa właściwe ceny tusz wołowych i wieprzowych w notowaniach na terenie całej Unii Europejskiej. Klasyfikacja EUROP ułatwia funkcjonowanie rynku tusz według jednolitych, wspólnych zasad handlu wewnątrzkrajowego i międzynarodowego.
Obrót bykami rzeźnymi w Polsce od podszewki
Obrót bykami rzeźnymi w Polsce jest oceniany bardzo wysoko w związku przede wszystkim z jakością mięsa oraz jego walorami smakowymi. Warto wiedzieć jak handel bydłem funkcjonuje w Polsce.
Zastosowanie ćwiartek wołowych w gastronomii
Wołowina jest to mięso szlacheckie, które kojarzone jest głównie z kuchnią amerykańską, choć w Polsce również jest dość popularne. Ważne, aby było świeże. Dobrej klasy mięso wołowe ma krwistoczerwony kolor, widoczne jasno-białe przerosty i wilgotną powierzchnię. Biorąc pod uwagę ćwiartkę wołowiny, jakie rodzaje mięsa można uzyskać?
Zasady rozliczania bydła w WBC
Hodowla świń odbywa się przede wszystkim w celu sprzedaży tuczników z zyskiem. WBC jest jedną z podstawowych obecnie metod stosowanych przy rozliczeniach z hodowcami. Bierze się w niej pod uwagę wagę zwierzęcia już po uboju i na jej podstawie oraz klasy otrzymanego mięsa wypłaca się określone wynagrodzenie. Pozwala to na obliczenie rzeczywistej wartości sprzedawanego zwierzęcia.