Jakim kontrolom podlegają skupy bydła?
Bydło skupowane jest w celu dalszej odsprzedaży lub do uboju. Ze względu na wysokie restrykcje weterynaryjne i zdrowotne, skupy bydła poddawane są szczegółowym kontrolom.
Państwowa Inspekcja Weterynaryjna jako organ kontroli skupów bydła
Inspekcja Weterynaryjna jest organem nadzoru i kontroli w zakresie ochrony zdrowia zwierząt oraz zdrowia publicznego, a także bezpieczeństwa, znajdujących się w handlu detalicznym, żywności pochodzenia zwierzęcego i produktów, zawierających zwierzęce mięso.
Kontrola i nadzór nad obrotem zwierząt zawsze wiąże się z nadzorem nad przestrzeganiem zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt oraz przemieszczaniem zwierząt.
Co podlega kontroli w skupie bydła?
Przeprowadzane kontrole zazwyczaj nie są zapowiadane i mogą być przeprowadzane w zakresie:
- zgodności oznakowania bydła z dokumentacją skupu oraz obowiązującymi przepisami;
- kontroli świadectw zdrowia lub dokumentów potwierdzających stan zdrowia zwierząt i miejsce ich pochodzenia;
- stanu zdrowia zwierząt, ich dobrostanu oraz sposobu traktowania w trakcie przewozu i przetrzymywania;
- warunków w obiektach budowlanych, służących przetrzymywaniu lub grupowaniu zwierząt przeznaczonych do obrotu;
- środków transportu i ich przystosowania do przewozu zwierząt według aktualnych przepisów, a także uprawnień i kwalifikacji pracowników i kierowców, zajmujących się przewozem bydła;
- dokumentacji, do prowadzenia której jest zobowiązany skup bydła, tj. dziennika podróży, dane właścicieli, adresy i numery identyfikacyjne gospodarstwa pochodzenia zwierząt, datę nabycia i zbycia bydła, weterynaryjne numery pośrednika, dane nabywcy, do którego zwierzęta będą transportowane.
Negatywny wynik kontroli może skutkować karą grzywny, zakazem wywozu zwierząt, a nawet karą ograniczenia lub pozbawienia wolności.