Blog
Rodzaje bydła rzeźnego
W Polsce wzrasta liczba gospodarstw, które przebranżawiają się z uprawy ziemi na hodowlę bydła. Chcąc czerpać odpowiednio wysokie dochody z prowadzonej działalności rolnej, należy dokonać właściwego wyboru rasy bydła, w której będzie specjalizowało się gospodarstwo. Z jakimi rodzajami hodowli bydła w kraju mamy do czynienia? Jaki rodzaj bydła rzeźnego opłaca się w hodowli?
Ile można zarobić na oddaniu bydła na skup?
Wielu gospodarzy, którzy hodują byki, cielęta i inne zwierzęta rzeźne, decyduje się na oddanie ich do skupu. Dzięki takiemu rozwiązaniu zapewniają oni sobie dodatkowy dochód poza tym, który uzyskują, sprzedając jajka i mleko czy zboża i inne rośliny uprawne. Ceny za skup bydła zmieniają się, jednak są one na tyle atrakcyjne, że gospodarzom opłaca się hodować bydło, które przeznaczą na skup. Ile mogą zarobić gospodarze, którzy oddają bydło na skup?
Formalności wymagane przy skupie bydła rzeźnego
Bydło jest obecnie głównym źródłem białka zwierzęcego spożywanego przez ludzi, dlatego jego chów jest najważniejszą gałęzią produkcji zwierzęcej. Z uboju zwierząt uzyskuje się mięso i tłuszcze stanowiące obok produkcji roślinnej główne źródło żywności w większości krajów świata. Uzupełnieniem są mleko, jaja i miód pozyskiwane z hodowli. O jakich formalnościach należy pamiętać przy skupie bydła rzeźnego?
Jakie zwierzęta rzeźne są przyjmowane na skup?
Jednym z najważniejszych rodzajów zwierząt rzeźnych, jakie na szeroką skalę przyjmuje się w skupach, są oczywiście te zaliczane do kategorii mięsa wołowego. Wśród nich możemy wyróżnić między innymi krowy, byki, cielaki oraz jałówki. Zwierzęta tego typu charakteryzuje ich specyficzna budowa ciała, ponieważ posiadają one zwykle małą, podłużną głowę oraz grubą i krótką szyję. Podobnie rzecz wygląda w przypadku kończyn. Jeżeli chodzi o sam tułów bydła mięsnego, to jest on raczej krótki, aczkolwiek bardzo umięśniony i szeroki. Wśród najważniejszych ras bydła rzeźnego wyróżniamy między innymi Hereford, Aberdeen angus, Limousine oraz Salers.
Kiedy skup może odmówić przyjęcia bydła?
Hodowla bydła jest ważnym elementem gospodarki, ponieważ, obok trzody chlewnej, stanowi źródło mięsa, które kolejno trafia ze skupu Anto-Leo na stół polskiej rodziny. Jednak sama hodowla obarczona jest wieloma przepisami prawnymi, których zadaniem jest chronić jakość życia zwierzęcia, póki nie trafi do ubojni.
5 elementów wpływających na dobrostan bydła
Żeby hodowla bydła przynosiła należyte rezultaty, zwierzęta muszą być dobrze traktowane i wykazywać odpowiedni stan zdrowia. Jeżeli hodowca ma to na uwadze i troszczy się o bydło, owocuje to samymi korzystnymi efektami. Dobre stają się produkty wykonane tak z mięsa zwierząt, jak i z ich mleka, tłuszczu oraz skóry. Nie wszystkie czynniki wpływające na dobrostan bydła zależą jednak od hodowcy.
Od czego zależą ceny skupu bydła?
Mięso wołowe to prawdziwy przysmak, który cieszy się dużą popularnością w wielu miejscach na świecie. Ten rodzaj pożywienia podawany jest w wielu wykwintnych restauracjach, fast-foodach, a także często spotyka się w lodówkach supermarketów. Rolnicy na całym świecie dokładają starań, by sprostać zadaniu, jakim jest zaspokojenie popytu na mięso wołowe.
Kto może prowadzić skup bydła?
Wołowina to najczęściej skupowany rodzaj mięsa od polskich rolników. Polskie gospodarstwa opierają hodowle głównie na dwóch gatunkach zwierząt hodowlanych: świniach i bykach. Dlaczego wołowina jest tak chętnie skupowana przez firmy takie, jak nasza? Komu można powierzyć hodowane zwierzęta?